Fiat mihi secundum verbum Tuum

Nejhorší novinářský článek o Církvi za rok 2017

6. 7. 2017 21:29
Rubrika: Homepage | Štítky: noviny , articles , nejhoršíčlánek2017

Pokusím se navázat na svůj nedotažený projekt z roku 2013 a budu zde navrhovat postupně nejhorší novinářské články o církvi a křesťanství obecně za tento rok. Kdyby někdy si někdo z vás něčeho všimnul obdobně jako já, ale nenašel takový článek v tomto seznamu, upozorněte mně třeba zde v komentářích, můžeme to hned doplnit.

 

Článek

Jsem pro, aby se ženatí muži mohli stát kněžími, naznačil papež

Důvod: Nedostatečná analýza látky. Pisatel evidentně jen odpapouškoval zprávu ze zahraniční médií, reálně ale neuvedl, proč celibát v západní církvi je a nezdůrazni poslední dogmatické vyjádření v této věci.

Zpráva

Papež nahradí konzervativního kardinála Müllera, odmítal církevní reformy 1.7. Lidovky

Důvod: Už sám titulek je sám o sobě zavádějící. Reformy jsou spíše Františkovy a liberálního křídla v Církvi. Článku chybí objektivita v rámci ujasnění toho, co je Amoris laetitia a že bylo výsledkem synodu, která byla velmi bouřlivá a sám kardinál-prefekt do ní výrazně zasáhnul. Navíc není zmíněna ani poslední iniciativa, kterou je dopis čtyř kardinálů, která spolu s opakovaným dopisem dotyčných celé události "neprodloužení mandátu" (reálně je to potvrzení ve funkci) těně předcházela.

Vatikán zakázal bezlepkové hostie. Geneticky modifikovaná pšenice je však přípustná 9.7. Lidovky

Důvod: Neadekvátní zveličování a nevysvětlení, co má znamenat bezlepková hostie. Navíc výraz transsubstanciace tam nenívýrazně vysvětlen a není uvedeno, že se jedná o jedno z nejpodstatnějších doktrinálních tajemství víry. 

 

Recenze

Křesťané by se měli stahnout a vytvořit paralelní komunity

Důvod: To, že dva píší totéž, mnohdy neznamená totéž. Tak lze brát recenzy Terezy Matějčkové o knize Roda Drehera nazvané The Benedict Opinion. Až na pár světlých míst působí článek dojmem, že křesťanství je stuhlým organismem a je třeba aplikovat na ně neotřelá řešení. Podle autorky navíc dotyčnému recenzovanému autorovi přišly na mysl příklady Čechů (což je divné, jak to může tvrdit) a to Václava Havla a Pavla Bendy. Navíc dle všeho se t operuje s Ratzingerovou teorií angažované křesťanské menšiny (viz Eseje Evropa, česky vydané roku 2004).

Zobrazeno 1163×

Komentáře

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková