Fiat mihi secundum verbum Tuum

Hledání pravé víry. Access Denied

11. 10. 2008 23:23
Rubrika: Homepage
Jistě vám tento nadpis hodně říká. Access Denied(řístup odepřen) se vám v počítači ukáže téměř pokaždé, když zadáte v nějakém progrmau nebo na internetu heslo špatně nebo máte nesprávný jiný údaj a nastává téměř banaální okamžik hrůzy - co já s tím budu dělat?
Mnoho z nás tu svou víru hledá, někomu mnohdy na to nestačí ani celý život. Já ač jsem hodně mladý jsem byl některými označen za intelektuála, druhými za zvrhlíka, nešťastného člověka a v neposlední řadě i za rozkladače farního společenství, cožmi řekla osoba, od které bych to čekal, protože velmi ráda obrací má slova proti mně. Nejvíc však dám na to, co mi řekne kněz a mnohdy né jen tak obyčejný. Já mám nyní na mysli dobrého kněze, který vás nikdy nenechá ve štychu a který ve vás pěstuje a tříbí vše co vás vede k vašemu budoucímu životu a nebi.
Já jsem jednou potkal kněze, který byl svým způsobem celebrita, ale i přesto se rozhodl zůstat natolik pokorný, že raději i přes svou dobrou znalost jazyků(nepochází totiž od nás) mluvil raději československy a často nechal za sebe raději mluivt druhé pokud nebyl požádán o to, aby přednášel jen on sám. Raději diskutoval a navazoval další kontakty než aby sám sebe povyšoval a říkal, že lidé musí dělat jen to dobré a zlého se varovat. Když jsem ho poprvé měl možnost slyšet spolu s dalšími mnoha lidmi na jeho přednášce , tak jsem byl velmi nadšen jeho projevem, který sice vykazoval nedostatky gramatické a mluvené, ale poselství mne velmi oslovilo. To jsem však ani netušil, že na jeho další přednášce již bude diskuze nás posluchačů společně s ním a že já budu jeden z posledních, kdo bude přímo do mikrofónu mu pokládat dotazy z očí do očí. Připadal jsem si jako dvanáctiletý Ježíš v chrámě. Stál jsem před ním, knězem východního ritu, moudrým starcem a cítil jsem, že z něj vyzařuje Boží láska, že on je zajisté zástupce Kristův, protože mu je to přímo vidět v jeho tváři. tento pocit mám u lidí málokdy a u kněží téměř vůbec ať se snažím co mohu jejich přístup ve mne nevzbuzuje ani myšlenku posvátnosti Kristova kněžství.
Řekl jsem mu tenkrát o své touze budoucího povolání a mé cesty na východ. On mi řekl, že je to dobré, ale že bych nesměl příliš spěchat, ale naopak ve mně vidí, že jsem ještě velmi mlády a že v budoucích letech budu moci církvi ve východní i střední Evropě hodně pomoct. Druhý den jsem k němu přistoupil ke svátosti smíření. Tak velkou svátost smíření jsem ve svém životě ještě nezažil. Vůbec nmne neznal, ale i přesto na mne mluvil jako by mně duchovně vychovával čtyři roky. Ptal se mne na mé problémy(a to dost určité) a byl rád, že jsem mui já upřímně odpověděl. Jeho rozhřešení uzavřelo celou mou kapitolu dětství(i když jsem byl již dávno biřmování).
Za krátkou dobu se spustil portál Signály. Já do něj aktivně vstoupil mezi prvními uživateli a začal aktivně diskutovat a zapojovat se do společenství. Za měsíc se mnoha uživatelům a stavitelům portálu zbořili sny o Utopii snadného fungování - do systému vstoupila skupina tradičních lidí, kteří později dostali přídomek integristé, kteří okamžitě začali střílet do toho, co se dělo na setkání mládeže v městě Táboře a proč tam bylo podle nich velké množství excesů. Na mnoha z nás se ukázali znaky, které hraničili z morálním kodexem, začali padat první narážky výhružky upálení, exkomunikací a velmi hrubých nadávek z obou stran. Já jsem stál někde uprostřed - byl jsem nestranný a i přesto jsem nechtěl žádný spor a bavil jsem se jak s nimi tak i s ostatními Signalisty. Nakonec jsem byl jednou osobou - dokonce knězem nabádán, že se chovám téměř jako oni a že jsem co se týče názorů téměř Tradicionalista. To bych nikdy nečekal od nikoho, ani od kněze takovou výtku a přitom mě ten kněz vůbec neznal a nevěděl, co mně k některým polemikám vedlo a jaký byl můj myšlenkový a duševní vývoj. Smůla přístup bude brzy odepřenj estli budeš porušovat pravidla, zrušíme ti diskuzi(a to se nakonec i stalo), protože se v ní pomlouvá P.Halík(který nepřežije fakt, že se U Salvátora slouží mše v latině:-)))) ) a P.Zatloukal, že nosí posměšnou čepici apod.
Věřcí katolik může být dnes zaskočen téměř kdykoliv. Já to zjišťuji téměř každodenně. Všude na nás z výloh skačí zajímavé nabídky, sprosté obrázky, podle rady a někdy nás téměř zaskočí i náš kamarád, který před vašimi kamarády na vás začne útočit, když řeknete něco co se mu nelíbí.
Inu, takový je život pravého katolíka, který ve svých dvaceti letech se rozhoduje o svém budoucím povolání. Proč máme málo povolání ke kněžství a řeholnímu životu?  Asi jednak proto, že se málo modlíme, ale také proto, že se bojíme je dát nebo když nás Pán osloví, tak se nechceme vymanit z našeho současného životního rytmu. Přístup si odpíráme, ale náš anděl strážný nechápe.
Hledejme tedy společně sami sebe a objevujme neobjevené ve svých bližních, tichu , samotě a rozhovorech s Bohem.
Zobrazeno 1219×

Komentáře

Fery

Díky Pánu za tebe Danieli a za tvůj článek! Povzbudil mě :-) ....."Proto vezměme na sebe plnou Boží zbroj abysme se mohli v den zlý postavit na odpor, všechno překonat a obstát"...hurá do boje:)

Aleks

Teď jsi uhodil přesně na hlavičku hřebíčku :<br />
<br />
Proč máme málo povolání ke kněžství a řeholnímu životu? Asi jednak proto, že se málo modlíme, ale také proto, že se bojíme je dát nebo když nás Pán osloví, tak se nechceme vymanit z našeho současného životního rytmu.<br />
<br />
Přesně takhle to vidí semnaristé, se kterými mluvím.

Daniel Zouhar

Přesně jste vystihl můj úmysl. On je mnohdy vydět jev, jak se třeba naše babičky nebo maminky modlí ve stylu "Pane dej nám kněžská a řeholní povolání, ale z naší rodiny NE!" Takoví lidé podle mne pochopili z křesťanské víry velice maličko, protože to je Boží vůle jestli se někdo má stát knězem a pokud se v mladém člověku nepěstuje od malička květ povolání. Těžko můžeme dosáhnout toho, aby dnešní mládí jako já mohli obstat před Bohem a světem. To stejné platí v případě manželství.<br />
Dneska to bylo výborně řečeno i v jedné promluvě, kdy kněz se zvláště zastavil nad tím, že k manželství je každý z nás připravován již od narození. A já jsem si přitom pomyslel - Jak? Vždyť mnoho manželství se dnes rozvádí kvůli každé maličkosti. Můj učitel mi dokonce před pár dny řekl, že na jeho druhé škole, kde učí měla jedna jeho studentka každý rok jiného tatínka, protože vztahy její maminky byly krátkodobé. To se samozřejmě podepsalo i na této dospívají dívce, která po celý svůj život za

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková