Fiat mihi secundum verbum Tuum

Papež se chystá odvolat exkomunikaci biskupů vysvěcených Lefebvrem

23. 1. 2009 20:22
Rubrika: Z církve

Vatikán.V zítřejším dni má podle nejnovějších zpráv svatý otec Benedikt XVI. odvolat exkomunikace čtyři biskupů, které v roce 1988 vysvětil pro bratrstvo sv.Pia X. frnacouzský arcibiskup Marcel Lefevre. Uvedla to ČTK a zpravodajský kanál ČT24.


 Bratrstvo sv.Pia vzniklo jako protest kléru katolické církve jako reakce na změny po II. vatikánském koncilu(1962-1965) kolem arcibiskupa Marcela Lefevra v nově založeném semináři ve švýcarském Econe. Hlavní důvodem odporu byly změny v liturgii, zavedení národních jazyků spojené se symbolikou a strukturou celého sakrálního obřadu.

Bratrstvo bylo již od sedmdesátých letech několikrát vybízeno k tomu, aby své aktivity rozpustilo a z podnětu švýcarského biskupa mělo již v prvních letech být zrušeno a zakázáno.

Celá exkomunikace se jeví jako nanejvýš pochybná, protože podle Bratrstva sv.Pia (FSSPX) nemůže být s odkázáním na církevní právo ani světitel spolu se svěcenci být exkomunikován, kdyžnově vysvěceným biskupům  není udělena kanonická mise, což v případě svěcení biskupů Lefevrem nebyla. Oficiální stanovisko pronese svatý otec Benedikt XVI. s největší pravděpodobností již zítra.

Celé bratrstvo v současnosti zastupuje na 500 kněží po celém světě a počet jeho příznivců z řad katolických věřících se pohybuje kolem 150000 v Evropě a zejména jižní Americe.

Článek a video:

http://www.ct24.cz/svet/42712-papez-pry-zrusil-exkomunikaci-ctyr-tradicionalistickych-biskupu/

Stránky FSSPX v češtině

 

Záznam biskupského svěcení v Econe v r.1988

http://fr.wikipedia.org/wiki/Marcel_Lefebvre - podrobnosti o arcibiskupovi Lefebvrovi a jeho životopis

Zobrazeno 2071×

Komentáře

Daniel Zouhar

"Problém může být, že do kanonického trestu neupadá ten kdo tak činil v případě nouze, či strachu a to i subjektivního. (na přesné znění toho kánonu bych se musel podívat)."<br />
<br />
Činil tak dle informací z důvodu nouze, protže trpěl již nějaký čas rakovinou a kurie již doufala, že jeho smrtí se rychle smete problém tradicionalismu, jelikož by Brarstvo nemělo biskupa a formálně by mu hrozil zánik(žádný biskup by již nesvětil tradiční kněze).

ponda

Ve stavu nouze objektivně nebyl.(nehrozilo mu vězení, nebyl pronásledován...) Subjektivně si myslel, že v nouzi je, protože se bál, že s jeho smrtí jeho dilo zanikne. Kdyby FSSPX bylo dílo Boží, tak by jeho smrtí nezaniklo a on by nezemřel v exkomunikaci.

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková