Fiat mihi secundum verbum Tuum

1140 let od smrti sv.Cyrila

14. 2. 2009 17:12
Rubrika: Homepage

Dnes za vydatného zamlčení českých církevních a ostatních médií vzpomínáme úmrtí svatého věrozvěsta Slovanů svatého Konstantina, který přijal řeholní jméno Cyril a zemřel v tento den v roce 869 v městě Římě.

V dřívějších dobách, kdy ještě neexistoval Kancionál českých diecézí od Simajchla, lidé zpívali z te´hdejších kancionálů píseň Přistup moravěnko, přistup blíže,  - hleď jak apoštol tvůj umírá. - Cyril, jenž ti kázal blaho kříže na věčnost se tiše ubírá.

Slova této písně složil P.Jan Nepomuk Soukop, jenž je pohřbený na Velehradě u oltářní zdi kaple lidově nazývané "cyrilka" . jistě jste si  mnozí náhrobku jeho hrobu všimli, když jstena setkání Activ8 chodili z louky k bazilice.

Tento kněz a básník moravský prahnul v druhé polovině 19.století po tom, aby se obnovila úcta ke svatým bratřím a lidé nezapomněli komu vděčí za dar víry, která je pokladem v nádobě hliněné(2 Kor 4,7). 

Kéž by to slyšela celá MOrava i celý národ, jak nás Cyril miloval, kdyby na něj v dnešní den alespoň pár lidí si vzpomnělo podobně jako na své drahé zemřelé, za které při významných příležitostech nechá na jejich úmysl sloužit mši svatou.

Dnes jedna taková bohoslužba byla na památku sv.Cyrila a jeho bratra Metoděje sloužena a to paradoxně v místě, kde přímo stálo velkomoravské biskupství v Podivíně na břeclavsku. Zásluhou několika pravověrných křesťanů se zde sloužila liturgie byzantského obřadu za účasti sboru z Velkých Bílovic celebrována otcem Františkem Kozárem vikářem z nedalekého Moravského Žižkova, o. Michaelem Špačkem, - vyučujícím východní spiritualitu na CMTF v Olomouci, o. Adolfem Jiřím Pleskačem duchovním řeckokatolické farnosti Brno, místním o. Pavlem Pankrácem Křívým a o. Josefem Hořákem z řeckokatolické farnosti Jihlava. 

S nimi jsme v tichu podivínského kostela se vší úctou a pokorou vzpomněli při slavení nejsvětější oběti na naše otce věrozvěsty a odcházíme zpět do svých domovů posíleni svatými svátostmi s vědomím, že se svatí bratři na nás z nebe jistě usmívají.

 

Zobrazeno 1204×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková