Fiat mihi secundum verbum Tuum

Hypotéza o exkomunikaci (příspěvek do diskuzního fóra)

16. 5. 2009 14:39
Rubrika: Homepage

Jelikož mě to smazali tak reaguji znovu(a zalohuji si to, takže to administraci moc nepomůže) na Honvéda.
S tou latae saetenciae to v reálu vypadá zajímavě. Když byl nedávno na TV Lux debatní pořad U Nikodéma právě na téma FSSPX, tak jsem přímo reagoval na to, jak mohlo proběhnout vyhlášení exkomunikace hned druhý den. Podle mne museli v Econe pracovat nějací "špiclové", kteří pravidelně podávali často i velmi zkreslené informace do nejvyšších kruhů (hlavně ke kardinálu Villotovi, který hlásil nejvíc lží o FSSPX) o Bratrstvu a seminářích. O to víc pak mohl být papež Jan Pavel II. uveden v úžas při soukromé audienci s Lefebvrem v druhé půlce osmdesátých let.Nevím to tedy jistě. Je to jen věc hypotézy.
V druhém případě taky Lefebvre přímo svým tónem dal jasně najevo KOngreagaci pro nauku víry (zastupovanou kardinálem Ratzingerem), že pokud do 30.června 1988 nebude informován o jmenování biskupů, že si je vysvětí sám a pokud tyto ultimáta psal pravidelně, tak je jasné, že na kongregaci pro biskupy si už koncem června s úsměvem připravili pěkný proslov na 1.červenec o exkomunikaci a byli vysmátí.

Zobrazeno 1398×

Komentáře

andrew38

ad Daniel<br />
Ten článek o exkomunikaci biskupů ve vztahu ke svěcení byl do soustavy církevního práva zanesen až Piem XII. jako reakce na svěcení čínských =vlasteneckých= biskupů. Házet msgre. Lefebvra do jednoho pytle s čínskými komunisty mi nepřijde fair.<br />
<br />
A co stav nouze na který se Msgre. Lefebvre oprávněně odvolával? To už se nějak vyřešilo nebo papouškujete rádobynázory někoho jiného?

Daniel Zouhar

Kdybych chtěl srovnávat. Tak zde nemáme ve stejném období jediný problém Lefebvre a po něm čínská národní církev. Je zde i skrytá církev na Moravě a F.M.Davídek, o jehož biskupském svěcení se dodnes vedou debaty. <br />
Kdybych chtěl srovnávat Lefevbra právě například s Davídkem, tak bych se rozumného cíle nedobral. Mnozí z vás, kdo se s historii Koinotés seznámili mi určitě dají za pravdu.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková