Fiat mihi secundum verbum Tuum

Vyjádření interdiecézní liturgické komise k dopisu o liturgické hudbě

6. 11. 2009 17:49
Rubrika: Homepage

Autor: TS ČBK (zvyráznění pasáží a následný komentář Antál P.)

V pátek 30.10.2009 proběhlo za předsednictví kardinála Miloslava Vlka a Mons. Františka Radkovského řádné zasedání Společné liturgické komise pražské arcidiecéze a plzeňské diecéze.


 

Praha: Komise se zabývala i "Otevřeným dopisem mladých lidí všeho věku o liturgii", který napsala a zveřejnila skupina chrámových varhaníků jako negativní reakci na hudební složku mše svaté, kterou slavil Svatý otec s mladými a ostatními poutníky ve Staré Boleslavi, a odezvou, kterou tento dopis vyvolal.

Přestože komise chápe důvody znepokojení signatářů dopisu, nemůže souhlasit ani s jeho formou, ani způsobem prezentace, a odmítá je.

Komise se nebude vyjadřovat k jednotlivým v dopise vyjádřeným tvrzením, výtkám a názorům, protože touto formou o církvi a její liturgii jednat nelze. Chápe však, že vhodnost jednotlivých žánrů a druhů liturgické hudby představuje aktuální problém i výzvu, které volají po řešení. Jako první krok se proto rozhodla uspořádat dne 23.1. příštího roku ve spolupráci s dalšími zainteresovanými institucemi veřejný studijní den – jednodenní konferenci věnovanou této problematice.

-------

Takže vlastně opět nic nového pod sluncem. Pár moudrých velitelů se sejde, pronese to stejné uživatelé Frankie-33 se svými kamarády a po společném bratříčkování se všichni opět rozejdou - bez výsledku. Podobně jako každý rok se mně ptá můj dobrý známý - učitel geografie, kdy už konečně nastanou v církvi reformy. Odpověděl jsem mu, že nikdy, protože současní hierarchové nejsou otevřeni tomu, aby církev byla opět církví a namísto stavby a oprav mostů je spíše systematicky jen ničí. "Takhle však nedocílíte ekumenismu a ve všem stále bude stejný nepořádek jako předtím(tj. chaos)," řekl syn katolické matky a husitského otce.

Je rozumné říci, že vše každý chápe, ale proč ve své zprávě naše ČBK pořád opakuje toto verbum aniž  řekla jaké. Všichni pořád něco chápou, ale nerozumějí nebo nechtějí rozumět. Jsem zvědav, co přinesou následující dny a měsíce..

Nejvíce však nemohu pochopit jednu věc - proč zmiňují z toho poselství jen to negativní a zapomínají na poslední pasáž? Nic nového ve státě pokleslém, kde ani český překlad Mešního řádu nedává smysl.

Jan Antál P.

(text uveřejňuji, protože s ním souhlasím - daniel)

Zobrazeno 4060×

Komentáře

Sněhurka

hmm...docela mě mrzí, že se v církvi v názorech tolik rozcházíme....my lidé si asi stále musíme něco dokazovat, upřesňovat...no nevím, ať si každý "rýpe" do čeho chce, mám pocit, že v Bibli už to je vyřešeno... a dokonce mám pocit, že o varhanech se tam ani nepíše (čímž, teď nechci varhyny odsoudit, protože byť se to nezdá i já mám jejich libý zvuk ráda) spíš mě zajímá s čím je hudba předávána, jestli s radostí a k oslavě Boží, nebo jen z prosté rutiny, nebo snad zvyku. Myslím si, že Bůs si nehoví se zvednutým nosem někde na trůnu a neříká, tohle se hodí, tohle už ne, ale hodnotí to, zda je to úpřímné, nebo ne...

Filemon

TAkže o varhanech se v bibli nepíše ani o hosaně atd,ne,??takže hezky začneme z chorálem a nebudem tu mudrovat každej chytrej.Mužeme říci že tzv.písně z hosany jsou sice hezké ale se nehodí .PAč kostel nemá bejt koncertní síni ale domem modlení takže po vzoru pravověrné Pravoslavné církve budem zpívat 8 hlasy a jeto.a Nebudou se mi tu předvádět z kytarovkama FR.Marek Z Aviana

Zobrazit 21 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková