Fiat mihi secundum verbum Tuum

Bůh je věčný

13. 6. 2010 11:14

Úryvek z Tomáškova katechismu, vše přehledně v krátkých otázkách a odpovědích.


Co znamená: Bůh je věčný?

Bůh je věčný, znamená: Bůh vždy byl, je a bude.

 

Co znamená: Bůh je všudypřítomný?

Bůh je všudypřítomný, znamená: Bůh je všude.

 

Co znamená: Bůh je vševědoucí?

Bůh je vševědoucí, znamená: Bůh ví všechno, co bylo, co je a co bude, zná i naše nejtajnější myšlenky.

 

Co znamená: Bůh je všemohoucí?

Bůh je všemohoucí, znamená: Bůh může všechno, co chce.

 

Bůh je věčný. - Představ si malého ptáčka, který by měl být tak dlouho živ, až by odnesl ve svém zobáčku po drobném zrníčku všechny pahorky a hory do moře. Jak dlouho by to trvalo?Věčně? Nikoliv. Trvalo by to velmi, velmi dlouho, ale přece by s tím byl jednou hotov. Bůh je však mnohem déle.

 

Vždy byl, je a bude, Bůh je věčný. My jsme zde vždy nebyli. Jednou jsme začali být a proto ani nedovedeme pochopit, jak je to dlouho, co trvá věčně. Jak veliký jsi, věčný Bože!

 

Bůh je všudypřítomný. - Bůh je ve všem, všechno je v Bohu, a přesto Bůh je větší než všechno! "Kam mohu zajít před tvým duchem, nebo kam utéci před tvou tváří?" (Žalm 138, 7) Poněvadž Bůh je všude, je také v tobě a právě v tobě je ti nejblíže. Proto, když se chceš k němu modlit, nemusíš ho hledat daleko. Bůh "není daleko od každého z nás. Neboť v něm žijeme a dýcháme i trváme". (Sk. ap. 17, 27-28) Nikde nejsi zcela sám, nikde nejsi opuštěn. I kdyby tě všichni lidé opustili, Bůh tě neopustí nikdy. On je s tebou všude, ,,I když mi projíti jest údolím smrti, nebojím se zlého, neboť ty se mnou jsi."

(Žalm 22, 4)

 

Zvláštním způsobem je Bůh přítomen v duši, která je v milosti posvěcující. V nejsvětější svátosti oltářní je přítomen Syn Boží i se svým oslaveným lidským tělem. V nebi je přítomen Bůh tak, že svatí, patříce na něho, jsou nevýslovně šťastni.

 

Bůh je vševědoucí. - Kdyby ti někdy napadlo, že jsi sám a proto můžeš dělat, co chceš, vzpomeň si: "Nejsem sám, Bůh je zde a všechno vidí! Jak bych mohl hřešit před Bohem, který je vševidoucí?" Bůh ví dopodrobna všechno, co se děje na světě. Ví, co si myslíme, co si přejeme i potřebujeme, co je pro nás nejlepší. Ví, co bude a předpověděl mnoho skrze proroky. Nikdy se v ničem nemýlí a nic nezapomíná.

 

Bůh je všemohoucí. - Bůh ukazuje svou všemohoucnost zvláště tím, že všechno stvořil, udržuje a řídí, ale také tím, že činí zázraky. "U Boha není nic nemožného," (Luk. 1, 37) Proto se také říká: "Lékař léčí, ale Bůh uzdravuje."

 

Uvědomuj si často, jak mocný a velký je Bůh a jak ty jsi nepatrný. Pokorně se před ním skloň a modli se: "Já jsem ubožák a chuďas, Bože, na pomoc mi přispěj." (Žalm 69, 6.)

 

 

 
ThDr. František Tomášek - KATECHISMUS KATOLICKÉHO NÁBOŽENSTVÍ
Nakladatelství MICHAEL S.A. Frýdek-Místek, 2007/2009

Možnost dostávat e-mailem, stačí si napsat na [email protected]
Zobrazeno 1330×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková