Fiat mihi secundum verbum Tuum

I. Traditio contra seculariconem

10. 9. 2010 14:54
Rubrika: Osobní

V posledním čase jsem zjistil, že na Signálech postupně ubívají články skládající se z dobrých a užitečných témat a to zejména ta, které se týkají nauky církve a mravů. Mgr.Tomáš Jiří Stodola III.OP se nebál minulý měsíc vrátit ze svého pozadí, překročit práh svého stínu a opět se objevil na Signální scéně se svým blogem Veritas, kterému však nebylo dopřáno vydržet déle než měsíc. Je to smutný fakt, ale naopak za ten měsíc, kdy tento deníček zde fungoval přinesl spoustu podnětných témat k diskuzi a to od základních otázek dogmatiky, přes problémy určitých pohledů na věci víry a teologie až konečně po otázku profesora Halíka, která zde nejednou vedla k ostrým debatám. Proč frater Tomáš opustil tento portál a proč se pořád porpaguje ekumenismus jehož myšlenka se zdá být buď na rozcestí nebo mrtvá?


 

V první řadě - chci říci, že nejsem žádná autorita, nemám žádné nižší kněžské svěcení, teologické vzdělání a ani jiný způsob zasvěceného života. Jsem jen zbožný laik a člen poutního Bratrstva Panny Marie Bolestné studující aktivně ukrajinský a latinský jazyk se zaměřením na jejich reálie. Kdyby vás někdy svrbilo, proč jsem se před časem zabýval otázkou Hříchu nebo druhého vatikánského koncilu, o kterém jsem zde uveřejnil před rokem otisk tendenčního textu psaného v "duchu koncilu," nikoliv smyslu celé jeho náplně, tak za tím hledejte mého velice dobrého přítele Jana Antál Pattersona, který mne s tím několikrát pomohl a přivedl k tomu, aby se o něterých věcech příliš nemlčelo a rozvíjela se diskuze.

Samotné opuštění Signálů od Johana, jak ho známé podle nicku je velice citlivé a to stejně tak, jako když odsud byli jako "problémoví" vyhozeni spolu s ním před rokem i Ignác Pospíšil (nyní šéfredaktor internetového časopisu Duše a hvězdy a zasloužilý Wikipedista), nějakou dobu před tím i Jan Kuchař (známý jako hama) nebo Václav David (xenofon). Tito všichni jsou bráni jako reakční tradicionalističtí fundamentalisté, kteří "provokují k šarvátkám," dehonestaci církevních osob" a "rušení ekumenického ducha," který tady vlastně má panovat. Zdůraznil bych velice  rád, že poradce premiéra Nečase pro otázky lidskoprávní a zahraniční Roman Joch, je považován také za fundamentalisty a přitom k tomu má podobně jako víše jmenovaní stejně blízko jako srážka Venuše s Marsem. Proč jsou tedy problémoví? Václav David je politik na komunální úrovni, který se díky alternickům snažil dokázat, že uživatel xxxhicko007 porušuje pravidla a vyhrožuje ostatním uživatelům fyzickou likvidací, Ignác Pospíšil byl proti vyhazování zastánců Katolické tradice (i Johana) a protestně kvůli tomu opustil i redakci Událostí. Samotné jeho protesty týkající se "prapodivných praktik RT" vedly společně s výkladem pravidel a jejich přímou citací (která je mimochodem zakázaná) k tomu, že opět rušil zdejšího ducha květinek, míru a ekumenického přátelství. A hama? Nejserioznější tradiční katolík, otevřený všem, skvěle komunikující, píšící skvělé příspěvky na svůj blog. Jeho vyhazov dodnes budí rozpaky největší, neboť byl bezproblémový a přežil hned několik lidí z portálu Traditio (Jacques, AntonioGhislileri, Quido, JimReverend etc.) a pak však jeho funkce byly omezeny (zablokování vstupu na diskuze, blogu, fotek) až nemohl zde dělat nic a vše skončilo tím, že byl odsud vyhozen.

Možná vám to připadne (a zcela oprávněně), že to píšu schválně, abych tím zdůraznil nějaké své "internetové blití," ale není to tak. Jsem zde již natolik dlouho, že mě už nic k údivu nedovede. Jen mě mrzí, že odlivem mozků ztrácí tento portál na kvalitě. Pro koho vlastně bude, až odsud budou vyštváni všichni integristé (pro neznalé později vysvětlím), tradiční katolikové, konzervativci, zastánci katolické víry a apolegeté pravé nezředěné nauky a evangelia? Bude schopen tento web uspokojit ještě naši katolickou mládež, která zde je (a vždy bude) ve většině?

To jest otázka. Já jen tímto maličkým úvodem dávám najevo - ještě nekončím a budu pootevírat dveře (které někdo zavřel), i když se to nebude mnohým hodit.

 

-------

Opravení korekcí a doplnění 11.9.2010 7:07

Zobrazeno 1656×

Komentáře

MiroslavKratochvíl

hama odešel na vlastní žádost<br />
<a href="http://papo.signaly.cz/0911/smrt-velikanu" target="_blank">http://papo.signaly.cz/0911/smrt-velikanu</a>

MartyR

Neboj,ne všichni protestanti jsou z ekumeny na větvi ;-)

MartyR

Jinak,tradicionalista Johan byl zajímavý člověk a dokázal si stát za svým názorem.Kdo to dnes umí...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková